PRIMA PAGINA CE ESTE CONSTATAREA AMIABILA? GHIDUL DE ASIGURARI AUTO INTREBARI FRECVENTE DESPRE ASIGURARILE AUTO LEGISLATIE INSTITUTII SI ORGANIZATII DESPRE NOI
Omniasig

Aboneaza-te GRATUIT
la Newsletterele de Asigurari si Pensii!

Inregistreaza-te si alatura-te celor
peste 16.000 de abonati.


by sigla

Desi este, in aparenta, cea mai simpla forma de asigurare comercializata pe piata din Romania, polita RCA este insotita de clauze care nu sunt cunoscute de multi dintre posesorii de vehicule, considera peste 87% din participantii la un sondaj online derulat pe 1asig.ro.

Unul dintre motivele pentru care publicul larg nu cunoaste foarte bine drepturile, obligatiile si acoperirile survenite in baza acestei polite este ca, spre deosebire de o polita facultativa, RCA-ul nu este insotit de un document cu toate conditiile contractuale in momentul incheierii politei, acestea fiind prevazute in legislatia secundara emisa de autoritatea de supraveghere.

Acoperirile si excluderile politei RCA sunt cuprinse in Ordinul 14/2011 al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (actuala Autoritate de Supraveghere Financiara), care a mai suferit, insa, modificari punctuale, in special cu privire la limitele de despagubire (1 mil. EUR pentru daune materiale, 5 mil. EUR pentru vatamari corporale si deces).

Pe de alta parte, daca, in goana dupa "cel mai ieftin RCA", clientii nu se informeaza suficient cu privire la protectia de care beneficiaza prin aceasta asigurare atat in calitate de asigurati, cat si de pagubiti, nici cei care vand poltiele RCA nu ofera multe explicatii, din necunoastere, ori din lipsa de timp.

"Cand e vorba de asigurarea RCA, ignoranta este cuvantul de baza care defineste atat atitudinea asiguratului, cat si atitudinea celui care incheie polita. Clientul stie ca trebuie sa aiba asigurare RCA (chiar daca unul din cinci circula fara RCA) si, in rest, fie ce o fi [...] Surse de informare sunt, doar bunavointa mai trebuie", explica Florin TALOS, unul dintre respondentii la sondaj.

"Majoritatea asiguratilor nu sunt bine informati despre RCA, una din cauze fiind ca incheie aceasta asigurare unde se nimereste (la comercianti si nu la profesionisti). Chiar o buna parte din comercianti nu cunosc clauzele de baza ale RCA-ului, asa ca nu putem avea pretentii prea mari de la asigurati, care au ca scop o asigurare ieftina, care nu este pentru ei, ci pentru eventualul pagubit. De multe ori, asiguratii nici nu stiu la ce companie au RCA-ul", subliniaza Eusebiu SALCEANU.

Problemele apar, insa, atunci cand clientul trece din postura de asigurat in cea de pagubit, fiind nevoit sa solicite informatii despre procedura de obtinere a despagubirilor. De aceea, metodologia de despagubire, explicata in detaliu prin intermediul acestor norme, daca ar fi mai bine cunoscuta, ar aduce mai multa claritate procesului de dezdaunare, afirma specialistii din piata.Get Adobe Flash player


Asigurari Asigurari| Pensii Private| Constatare Amiabila| Asigurarea Locuintelor| Asigurarea Masinilor| Asigurari de Viata| XPRIMM.RO| Revista PRIMM Asigurari si Pensii| ICAR Forum | Forumul International de Asigurari Reasigurari - FIAR| Insurance Profile| evoMAG|

© 2017 Constatul Amiabil MEDIA XPRIMM