PRIMA PAGINA CE ESTE CONSTATAREA AMIABILA? GHIDUL DE ASIGURARI AUTO INTREBARI FRECVENTE DESPRE ASIGURARILE AUTO LEGISLATIE INSTITUTII SI ORGANIZATII DESPRE NOI
Omniasig

Aboneaza-te GRATUIT
la Newsletterele de Asigurari si Pensii!

Inregistreaza-te si alatura-te celor
peste 16.000 de abonati.


by sigla

Tarifele de prime pentru politele RCA vor fi stabilite astfel incat subscrierile estimate pentru urmatoarele 12 luni sa acopere riscurile asumate, cheltuielile aferente si marja de profit a asiguratorului, potrivit unui proiect de act normativ al CSA pentru modificarea si completarea normelor privind asigurarea RCA, lansat spre consultare publica pe site-ul institutiei.

"Pentru fiecare categorie de riscuri omogene considerate, asiguratorii au obligatia de a stabili tarifele de prime astfel incat, cu o probabilitate de cel putin 99,5%, primele estimate pe urmatoarele 12 luni sa acopere toate riscurile asumate, toate cheltuielile aferente si marja de profit a asiguratorului, cu respectarea legislatiei si a principiilor actuariale general acceptate", se arata in proiectul de norma al CSA in completarea legislatiei secundare puse in aplicare prin Ordinul CSA nr. 14/2011.

Acesta prevede ca tarifele de prima sunt stabilite pentru fiecare categorie de vehicule, pe perioade de un an si, calculate pe baze actuariale astfel incat sa garanteze permanent indeplinirea obligatiilor ce decurg din incheierea politelor RCA, constituirea rezervelor tehnice prevazute in legislatie si plata contributiilor catre fondurile stabilite in conformitate cu legislatia, precum si acoperirea cheltuielilor de achizitie si de administrare.

Modificarile prevad, de asemenea, ca "limitele de despagubire stabilite de catre fiecare asigurator RCA, precum si tarifele de prima stabilite conform prezentei norme se notifica CSA cel tarziu cu 30 de zile inainte de inceperea perioadei in care acestea pot fi practicate, impreuna cu o declaratie a actuarului responsabil pentru calculul primei de asigurare cu privire la corectitudinea acestuia, insusita si semnata de conducatorul societatii. Calculul actuarial trebuie sa contina prima de risc, incluzand estimarea frecventei daunei si daunei medii, pentru fiecare categorie de risc pentru care este calculat tariful de prima".

Proiectul de norma introduce si trei noi alienate. Acestea prevad obligativitatea asiguratorilor de a transmite Comisiei, format electronic, ipotezele folosite, metodele actuariale si justificarea aplicarii acestora pentru calculul tarifelor de prime RCA, impreuna cu baza de date utilizata pentru aceste calcule, dar si cu opinia scrisa a actuarului auditorului financiar al asiguratorului.

Cel de al treilea obliga companiile de asigurari autorizate sa practice asigurari RCA sa prezinte o analiza a evolutiei daunalitatii pe cel putin 60 de luni precum si intervalul de incredere pentru nivelul estimat cu o probabilitate de 99,5%, pentru o perioada de 12 luni.

In primele noua luni din 2012, subscrierile RCA au reprezentat aproape un sfert din totalul afacerilor asiguratorilor romani, insumand 1,6 mld. lei. Companiile autorizate pe clasa asigurarilor de raspundere civila auto sunt ABC Asigurari, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, ASIROM VIG, ASTRA Asigurari, CARPATICA Asig, CITY Insurance, EUROINS Romania, GENERALI Romania, GROUPAMA Asigurari, OMNIASIG VIG si UNIQA Asigurari.

Eventualele observatii privind proiectul de norma propus de CSA spre consultare se vor transmite la adresa office@csa-isc.ro si fplopeanu@csa-isc.ro pana in data de 6 decembrie 2012.Get Adobe Flash player


Asigurari Asigurari| Pensii Private| Constatare Amiabila| Asigurarea Locuintelor| Asigurarea Masinilor| Asigurari de Viata| XPRIMM.RO| Revista PRIMM Asigurari si Pensii| ICAR Forum | Forumul International de Asigurari Reasigurari - FIAR| Insurance Profile| evoMAG|

© 2017 Constatul Amiabil MEDIA XPRIMM