PRIMA PAGINA CE ESTE CONSTATAREA AMIABILA? GHIDUL DE ASIGURARI AUTO INTREBARI FRECVENTE DESPRE ASIGURARILE AUTO LEGISLATIE INSTITUTII SI ORGANIZATII DESPRE NOI
Omniasig

Aboneaza-te GRATUIT
la Newsletterele de Asigurari si Pensii!

Inregistreaza-te si alatura-te celor
peste 16.000 de abonati.


by sigla

In urma unei decizii recente a Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, asiguratii vor avea acces la informatiile privind propriul istoric de daune inscris in baza de date CEDAM incepand cu 15 septembrie a.c. In prezent, doar companiile de asigurari RCA pot vizualiza istoricul de daune, iar publicul larg poate vedea doar daca un autovehicul are RCA la momentul interogarii, precum si numele companiei care a emis polita respectiva.

Totodata, a fost implementata o metoda prin care si societatile de asigurare au posibilitatea interogarii bazei de date CEDAM in vederea stabilirii istoricului de daunalitate pentru potentialii asigurati, prin utilizarea serviciului web aferent sistemului bonus-malus.

Primele de asigurare aferente asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto (RCA) depind de istoricul de daunalitate realizat de asiguratul/utilizatorul unui vehicul intr-o perioada de referinta, asa cum prevad reglementarile in vigoare cu privire la sistemul bonus-malus.

CEDAM se afla in prezent in administrarea CSA, insa informatiile din aceasta baza de date sunt centralizate de la societatile de asigurare, care sunt posesorii de drept ai acestor informatii. CSA nu are dreptul legal de a modifica aceste date, responsabilitatea pentru colectarea, transcrierea, incarcarea si modificarea informatiilor privind politele RCA revenind exclusiv societatilor de asigurare emitente.

Sistemul Bonus-Malus a fost introdus in Romania incepand cu 1 ianuarie 2010 pentru persoanele fizice si de la 1 ianuarie a.c., pentru firme. Acesta permite acordarea de reduceri la prima RCA proprietarilor de masini care nu au fost implicate in accidente, sau o majorare a acesteia in cazul celor care au produs unul sau mai multe accidente pe parcursul anului anterior de asigurare. Practic, conform acestui sistem, "pretul" asigurarii va creste sau va scadea in functie de cat de incarcat sau de curat este "cazierul rutier" al soferului. Acest sistem este utilizat de mai mult timp pe scara larga in Europa si SUA.

Fiecarei clase de bonus sau de malus ii corespunde un anumit procent de reducere, respectiv de majorare procentuala a tarifului de prima RCA, in raport cu clasa de baza B0 atribuita vehiculelor care sunt in primul an de asigurare sau tocmai si-au schimbat proprietarul.

Spre exemplu, un sofer care nu a provocat niciun accident in ultimul an de asigurare, la reinnoirea politei va beneficia de o reducere de 10%, in cazul in care isi incheie noul RCA pe o perioada de un an, si de 5% daca opteaza pentru o vlabilitate de sase luni. In caz contrar, daca a fost vinovat de producerea unuia sau mai multor accidente, prima de asigurare i se majoreaza cu 30% (un accident), 60 (doua accidente), respectiv 100%(trei sau mai multe accidente). Indiferent de numarul de daune provocate in ani consecutivi de asigurare, prima nu poate fi majorata cu mai mult de 100%.Get Adobe Flash player


Asigurari Asigurari| Pensii Private| Constatare Amiabila| Asigurarea Locuintelor| Asigurarea Masinilor| Asigurari de Viata| XPRIMM.RO| Revista PRIMM Asigurari si Pensii| ICAR Forum | Forumul International de Asigurari Reasigurari - FIAR| Insurance Profile| evoMAG|

© 2017 Constatul Amiabil MEDIA XPRIMM