Romania a inregistrat o scadere in ceea ce priveste numarul de morti pe sosele din primele 5 luni ale anului, pe majoritatea rutelor importante. Insa drumurile nationale raman, in continuare, cele mai periculoase din acest punct de vedere. Trebuie retinut totusi ca aici se inregistreaza si cea mai mare densitate a traficului.
DN 1, care face legatura intre Bucuresti si Oradea, se afla pe primul loc in topul drumurilor cu cel mai mare numar de decese, cu 42 de morti, informeaza Libertatea. Totusi, fata de perioada similara a anului trecut numarul cazurilor a scazut cu 19. Pe DN 7 (Bucuresti - Arad - Nadlac), numarul de morti a crescut cu 3, pana la 38 de victime, iar ranitii grav au fost cu 7 mai multi decat in primele 5 luni ale anului trecut. Pozitia a treia este ocupata de DN 2 (Bucuresti - Suceava), cu 40 de morti si 67 de raniti, in ambele statistici inregistrandu-se cresteri de 6, respectiv 20 de victime.
Pe DN 6 (Bucuresti-Timisoara), s-au inregistrat 57 de accidente cu 34 de morti si 44 de raniti pe DN 1C (Cluj-Napoca - Baia Mare - Halmeu), 27 de evenimente grave cu 12 victime si 24 de persoane cu rani grave.
In piata asigurarilor, decesele sau ranirile se traduc printr-o crestere a cererilor de despagubire pentru vatamari corporale si deces, ceea ce denota o mai buna cunoastere din partea publicului larg a drepturilor pe care le confera pagubitului o polita RCA. Marea problema ramane insa lipsa unui cadru legislativ si a unor norme privind nivelul adecvat al despagubirilor acordate, in functie de gradul de vatamare suferita.