PRIMA PAGINA CE ESTE CONSTATAREA AMIABILA? GHIDUL DE ASIGURARI AUTO INTREBARI FRECVENTE DESPRE ASIGURARILE AUTO LEGISLATIE INSTITUTII SI ORGANIZATII DESPRE NOI
Omniasig

Aboneaza-te GRATUIT
la Newsletterele de Asigurari si Pensii!

Inregistreaza-te si alatura-te celor
peste 16.000 de abonati.


by sigla

La data de 1 iulie anul trecut a intrat in vigoare constatarea amiabila, procedura ce are ca rol o simplificare a procesului de daune pe RCA in urma accidentelor de circulatie. In pofida temerilor initiale din parte asiguratorilor pe de o parte, si ale soferilor, pe de cealalta parte, dupa un an de zile, aceasta procedura a inceput sa fie mai bine inteleasa si sa fie utilizata pe scara larga.
De altfel, peste 50% din accidentele usoare au fost solutionate in ultimul an prin utilizarea acestei proceduri.

Introducerea constatarii amiabile in practica rutiera din Romania nu a fost lipsita de controverse. Dupa cum bine stiu atat cei ce au lucrat la implementarea sa, cat si cei care s-au opus procedurii, drumul acestuia prin structurile legiuitoare a fost unul lung si anevoios, principalul contraargument fiind o escaladare a fraudei.

Pe de alta parte, constatul amiabil a castigat foarte repede teren in randurile soferilor. Mai mult, procedura nu este una impusa, ci optionala. Astfel, ca si in tarile europene unde aceasta varianta este practicata, legea nu inlatura posibilitatea de a apela la organele de Politie pentru protocolarea accidentului.

Mai mult, soferii nu mai trebuie sa se confrunte cu intregul proces birocratic pe care il parcurgeau intre Politie si asigurator. La fel de important si, poate, cu o rezonanta mai mare in randurile conducatorilor auto, este faptul ca nu vor mai fi aplicate amenzile contraventionale sau punctele de penalizare. Insa, penalizarea a fost introdusa prin sistemul bonus-malus. Acest sistem, implementat incepand cu 1 ianuarie 2010 pentru politele RCA, a fost considerat ca principala masura necesara pentru responsabilizarea soferilor, dar si indispensabila in conditiile introducerii constatarii amiabile.

Conform datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, pana la sfarsitul lui martie, dupa primele 9 luni de la implementarea constatului amiabil, peste 55% din numarul dosarelor deschise pe RCA s-au bazat pe aceasta procedura. Astfel, din totalul de peste 294.000 dosare de dauna aferente politelor de raspundere civila auto, peste 162.000 au fost avizate prin formularul de constat amiabil. De asemenea, in primele 4 luni de functionare a sistemului bonus-malus, 3% din totalul asiguratilor au fost penalizati prin aceasta metoda. Reprezentantii CSA preconizeaza totusi ca acest nivel va ajunge la 10-12% din totalul asiguratilor RCA.

In luna iulie a anului trecut, Media XPRIMM lansa www.constatulamiabil.ro, primul web-site din Romania dedicat informarii publicului cu privire la aspecte practice derivate din implementarea constatarii amiabile. Parte a amplei campanii de educare a populatiei referitor la asigurari, www.constatulamiabil.ro, a adunat peste 100.000 de vizitatori unici.Get Adobe Flash player


Asigurari Asigurari| Pensii Private| Constatare Amiabila| Asigurarea Locuintelor| Asigurarea Masinilor| Asigurari de Viata| XPRIMM.RO| Revista PRIMM Asigurari si Pensii| ICAR Forum | Forumul International de Asigurari Reasigurari - FIAR| Insurance Profile| evoMAG|

© 2017 Constatul Amiabil MEDIA XPRIMM